Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
środa, 24 kwietnia 2024 16:56
Reklama

Biała kiełbasa na kiszonej kapuście

Biała kiełbasa na kiszonej kapuście

Biała kiełbasa to świąteczny klasyk na stole. Z kolei kiszona kapusta to samo zdrowie na talerzu. To danie, może niekoniecznie proponuję na same święta, ale zaraz po, czemu nie?

- 1kg kapusty  kiszonej 
- kilka sztuk białej surowej kiełbasy
- 1 cebula    
- tłuszcz  do smażenia
- sól
- pieprz czarny
- pieprz ziołowy
- liść laurowy – 1 szt.
- łyżka kminku, lub majeranku

Przygotowanie:
Kapusta, jeśli jest bardzo kwaśna można ją opłukać w zimnej wodzie i odcedzić. Następnie delikatnie posiekać. Cebulę kroimy w piórka i  podsmażamy na złoty kolor na patelni z odrobiną  tłuszczu; masła klarowanego, oleju rzepakowego, lub jeśli nie boimy się cholesterolu,  na smalcu. Do cebuli dodajemy kiszoną kapustę wraz z liściem laurowym. Wszystko razem  na wolnym ogniu podsmażamy. Kapustę z cebulą doprawiamy solą, pieprzem czarnym i ziołowym. 

Wersja I
Kiełbasę nakłuwamy wykałaczką, nie będzie pękać, następnie  z każdej strony podsmażamy na odrobinie tłuszczu. Jak już złapie  lekko brązowy kolor przekładamy ją do rondla z kapustą i dusimy na wolnym ogniu ok. 20-30 min. Czas zależy od grubości kiełbasy i stopnia wysmażenia kapusty.

Wersja II
Kapustę  przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na kapuście układamy surową białą kiełbasę, uprzednio ponakłuwaną wykałaczką. Doprawiamy  wszystkimi  rodzajami pieprzu. Naczynie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180-200 stopni C. Pieczemy do momentu, aż kiełbasa  podpiecze  się na lekko brązowy kolor.

Moja rada: ja to danie przygotowuję w rondlu na płycie. Do kapusty, aby wzbogacić jej smak można dodać przed wstawieniem do piekarnika, pieczarki, lekko tylko podsmażone na patelni.
 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
News will be here
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 09.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 08.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 07.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 07.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklama
Reklama