Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
czwartek, 18 kwietnia 2024 05:20
Reklama

Pieczeń rzymska

Pieczeń rzymska

Pieczeń rzymska to nic innego, jak znana od dawna w naszej kuchni  pieczeń z mięsa mielonego z dodatkiem jajek na twardo, lub kiełbasy. Jednym słowem klops. To danie nadaje się na zimno z różnymi sosami, przyprawionymi na ostro,  jest świetne również jako danie obiadowe, lub na ciepłe kolacje.

Składniki:                                                                                                                                                          
- 1 kg mielonego  wołowo-wieprzowego mięsa - ja mielę łopatkę                                                                                                                                                                                                                        
- 1duża cebula                                                                                                                                                        
- 1 czerstwa bułka  pszenna, lub 4 łyżki bułki tartej                                                                             
- 2 łyżki oleju                                                                                                                                                   
- łyżka suszonego  majeranku                                                                                                                   
- 2 suszone grzyby                                                                                                                                                                                                                                                                                         
- 2 ząbki czosnku                                                                                                                                                               
- pieprz i sól

Sposób przygotowania:                                          
Grzyby namoczyć w niewielkiej ilości wody. Do mielonego mięsa wbić 2 surowe jajka, dodać posiekaną drobno i zeszkloną na patelni cebulę, namoczoną w mleku, lub wodzie i odciśniętą czerstwą bułkę, albo dodać tartą bułkę, sól i pieprz, a także drobno posiekane suszone grzyby. Wszystkie składniki, razem z wodą z moczenia grzybów wymieszać i starannie wyrobić na jednolitą  mięsną masę. Podłużną formę do pieczenia wyłożyć papierem pergaminowym. Na posmarowanym olejem  papierze rozłożyć masę mięsną. Mięso dobrze docisnąć,  aby nie było pęcherzy powietrza. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec około godziny. Skórka na wierzchu pieczeni powinna być brązowa.

Moja rada: pieczeń można przeznaczyć na danie obiadowe, wówczas przed pieczeniem do środka  masy można włożyć kiełbasę. Jako danie na ciepły posiłek klops dobrze smakuje z sosem  z suszonych grzybów i z buraczkami, lub czerwoną kapustą zasmażaną.

 

 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 09.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 08.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 07.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 07.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklama
Reklama