Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
sobota, 20 kwietnia 2024 18:13
Reklama

Schab dojrzewający - suszony

Schab dojrzewający - suszony

Często narzekamy na jakość wędlin oferowanych w sklepach. Dlatego od dawna namawiam do przygotowywania ich samodzielnie. Upieczony w całości, czy uprzednio zmielony kawałek mięsa, odpowiednio doprawiony mimo, że przygotowany z kupowanej sztuki i tak będzie zdrowszy od gotowej wędliny. Oczywiście najlepsza domowa wędlina będzie z dobrej jakości mięsa, w dodatku z wiadomego źródła. Ale nie każdy ma do tego dostęp. Do przygotowania suszonego schabu nie potrzeba wielu drogich składników a efekt smakowy zapewniony, bardzo podobny do szynki dojrzewającej z Włoch, czy Hiszpanii.

 

Składniki

- 1 kg schabu w kawałku

- ok. 1/2 szkl. cukru

- ok. 1/2 szkl. soli kamiennej

- dowolne zioła suszone: czosnek granulowany, czarnuszka, czosnek niedźwiedzi, pieprz

Dodatkowo:

- gaza, lub stylonowa podkolanówka

- sznurek bawełniany

 

Sposób przygotowania :

Mięso myjemy, osuszamy, odcinamy błonki i tłuszcz. Przekładamy do naczynia szklanego i zasypujemy cukrem. Przykrywamy i wstawiamy na 24 godziny do lodówki. Co jakiś czas zlewamy powstałą wodę. Następnie mięso myjemy z cukru, osuszamy, układamy w pojemniku szklanym i zasypujemy solą (tak by całkowicie przykryła mięso), mięso przykrywamy i wstawiamy na 36 godzin do lodówki. Po tym czasie mięso ponownie myjemy, osuszamy i nacieramy wymieszanymi ziołami. Natarte mięso ponownie wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Mięso wyjmujemy z lodówki i owijamy ciasno najwyżej dwiema warstwami gazy, lub wkładamy w podkolanówkę, tak, aby można było ją zawiązać na końcach. Mięso można jeszcze włożyłam do drugiej nogawki. Tak przygotowaną porcję wieszamy w przewiewnym i w miarę ciepłym miejscu . Czas suszenia wyniósł u mnie 6 dni, czasem może się wydłużyć albo skrócić. Jeśli mięso po naciśnięciu jest miękkie należy je jeszcze suszyć. Gotową wędlinę przechowujemy w lodówce.

 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 09.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 08.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 07.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 07.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklama
Reklama