Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
czwartek, 25 kwietnia 2024 00:37
Reklama

Drożdżowe ciasto cynamonowe

Drożdżowe ciasto cynamonowe

Ostatnio moimi kubkami smakowymi zawładnęło  upieczone przez moją córkę ciasto  drożdżowo- cynamonowe. Dzielę się z Państwem  przepisem na tę pychotkę i zachęcam do upieczenia. Będzie  doskonałym dodatkiem do rodzinnego śniadania, lub popołudniowej herbaty.

Składniki na ciasto:
- 20 g świeżych drożdży
- 100 g cukru
- 300 ml mleka
- 60 g masła
- 2 jajka (wielkość L)
- szczypta soli
- 560 g mąki pszennej

Nadzienie:
- 20 g masła
- 30 g cukru/ brązowego cukru
- 2 łyżeczki  cynamonu
- garść rodzynek – niekoniecznie 

Wykonanie:
Przygotować zaczyn. Świeże drożdże wymieszać z łyżką cukru, zalać 150 ml ciepłego, nie gorącego mleka. Odstawić na ok. 15 minut do podwojenia masy. W tym czasie roztopić i ostudzić masło. Do gotowego zaczynu dodać pozostałe 150 ml mleka, jajka, uprzednio  roztrzepane  na gładką masę. Dodać pozostałe składniki, czyli roztopione masło, cukier, sól i mąkę, i dobrze wyrobić ciasto. Jeśli  ciasto wyrabiacie przy pomocy  robota  kuchennego  można od razu do zaczynu dodać wszystkie pozostałe składniki i końcówką z hakiem wyrabiać ciasto przez  ok. 7 -8 minut. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Miskę przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Czas zależy m.in.  od temperatury otoczenia.

Po tym czasie rozwałkować ciasto na duży i cienki prostokąt. Ciasto powinno być na tyle elastyczne, aby wystarczyło tylko delikatnie podsypać je mąką. Całość posmarować równomiernie roztopionym masłem, posypać cukrem i cynamonem. Jeśli  dodajemy rodzynki, to  należy je wcześniej sparzyć przez kilka minut we wrzątku, a następnie dokładnie odcedzić  oraz osuszyć . Na ciasto rozsypać  je właśnie teraz. Prostokąt pokroić na 3 równej wielkości paski i ułożyć je warstwowo na sobie. Tak powstały stosik  przekroić na około 5 cm kawałki, aby mieściły się w formie i takie kromki układać, najlepiej w keksówce  wyłożonej papierem do pieczenia, w pionie, jedna przy drugiej. Odstawić do wyrośnięcia na około 40 minut. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg, środkowa półka) przez 30 minut. Studzić w formie. Opcjonalnie można go polukrować, ale nie jest to konieczne.
 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
News will be here
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 09.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 08.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 07.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 07.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklama
News will be here
Reklama