Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
środa, 17 kwietnia 2024 01:28
Reklama

Nasi na Zielonym Tygodniu w Berlinie

Nasi na Zielonym Tygodniu w Berlinie

Podczas tegorocznych  targów z branży rolno-spożywczej Grune Woche w Berlinie, które rozpoczęły się  17 stycznia i potrwają do 26 stycznia, województwo Kujawsko-Pomorskie, prezentuje się już po raz 27. Wśród wystawców  nie zabrakło reprezentantów powiatu  brodnickiego, jest to Zajazd przy  Kominku  z Wielkiego Głęboczka.

Celem uczestnictwa w Targach jest  m.in. przedstawienie walorów i potencjału gospodarczego Województwa Kujawsko-Pomorskiego, a także poznanie możliwości rozwijania działalności na rynkach międzynarodowych oraz  poznawanie nowych modeli biznesowych. W 2020 partnerem  Grüne Woche 2020 jest Chorwacja.

Podczas trwania targów przewijają się tysiące zwiedzających i tyle samo wystawianych produktów z całego świata. Jest to ogromna szansa na promocję regionu, gdyż berlińskie targi zaliczają się do najważniejszych wydarzeń  branży spożywczej na świecie, gdzie promuje się specjalności regionalne i kładzie nacisk na artykuły ekologiczne. Organizatorzy Kujawsko-Pomorskiego  stoiska  mają  nadzieję, że nasze przedsiębiorstwa i ich produkty zostaną zauważone przez  potencjalnych nabywców i zaowocują nawiązaniem współpracy.

Gęś naszą marką

Kujawsko-pomorska gęsina, to nie tylko hasło obowiązujące na św. Marcina. Podczas tegorocznych targów, to również nasz marketingowy towar. Region kusi  gości Grüne Woche 2020 proekologiczną gęsiną, która staje się naszą ofertową wizytówką. Nic w tym dziwnego od lat nasze gęsi, uznawane za jedne z najlepszych, trafiają na stoły w Niemczech i Francji.

Na Grüne Woche 2020 w Berlinie,  w ramach wojewódzkiego stoiska prezentował  się także z powiatu  brodnickiego, z Wielkiego Głęboczka Zajazd przy Kominku, Katarzyny Raniszewskiej.

Ryby, piwo, żurawiny

- Na Targach promujemy nasz region i jego smaki – mówi  Zbigniew Raniszewski, współwłaściciel Zajazdu przy Kominku. - Są to między innymi: ryby z Pojezierza Brodnickiego w zalewie octowej i wędzone, szare kluchy ziemniaczane, kotlety (siekane z ognia), bigos, smalec domowy, różne sałatki, przetwory z żurawiny i wiśni, a także lemoniadę naturalną i piwo brodnickie, które  oferujemy w pijalni czekolady na zamku w Brodnicy. Z pijalni do Berlina przywieźliśmy także: czekoladę na gorąco, czekolady smakowe, kombinację likierów, czekolady z likierami.

Promocja regionu

- Oprócz różnych specjałów z naszej kuchni  na Grüne Woche 2020 przygotowaliśmy także liczne materiały reklamowe i foldery w języku niemieckim, które dotyczą zamku w Brodnicy, Zajazdu przy kominku z naciskiem na potrawy ujęte w certyfikacie naszej regionalnej sieci Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze, będącej częścią Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego. Sporo się tu dzieje, a na efekty musimy poczekać – dodaje  Zbigniew Raniszewski.

W myśl zasady  „nieobecni nie mają racji” cieszymy się z reprezentacji powiatu na tych liczących się w świecie Targach.  Właścicielom Zajazdu życzymy sukcesu.


Tekst Wiesława Kusztal
Fot. Zbigniew Raniszewski

 

 



Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 09.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 08.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 07.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 07.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklama
Reklama