Podczas tegorocznych targów z branży rolno-spożywczej Grune Woche w Berlinie, które rozpoczęły się 17 stycznia i potrwają do 26 stycznia, województwo Kujawsko-Pomorskie, prezentuje się już po raz 27. Wśród wystawców nie zabrakło reprezentantów powiatu brodnickiego, jest to Zajazd przy Kominku z Wielkiego Głęboczka.
Celem uczestnictwa w Targach jest m.in. przedstawienie walorów i potencjału gospodarczego Województwa Kujawsko-Pomorskiego, a także poznanie możliwości rozwijania działalności na rynkach międzynarodowych oraz poznawanie nowych modeli biznesowych. W 2020 partnerem Grüne Woche 2020 jest Chorwacja.
Podczas trwania targów przewijają się tysiące zwiedzających i tyle samo wystawianych produktów z całego świata. Jest to ogromna szansa na promocję regionu, gdyż berlińskie targi zaliczają się do najważniejszych wydarzeń branży spożywczej na świecie, gdzie promuje się specjalności regionalne i kładzie nacisk na artykuły ekologiczne. Organizatorzy Kujawsko-Pomorskiego stoiska mają nadzieję, że nasze przedsiębiorstwa i ich produkty zostaną zauważone przez potencjalnych nabywców i zaowocują nawiązaniem współpracy.
Gęś naszą marką
Kujawsko-pomorska gęsina, to nie tylko hasło obowiązujące na św. Marcina. Podczas tegorocznych targów, to również nasz marketingowy towar. Region kusi gości Grüne Woche 2020 proekologiczną gęsiną, która staje się naszą ofertową wizytówką. Nic w tym dziwnego od lat nasze gęsi, uznawane za jedne z najlepszych, trafiają na stoły w Niemczech i Francji.
Na Grüne Woche 2020 w Berlinie, w ramach wojewódzkiego stoiska prezentował się także z powiatu brodnickiego, z Wielkiego Głęboczka Zajazd przy Kominku, Katarzyny Raniszewskiej.
Ryby, piwo, żurawiny
- Na Targach promujemy nasz region i jego smaki – mówi Zbigniew Raniszewski, współwłaściciel Zajazdu przy Kominku. - Są to między innymi: ryby z Pojezierza Brodnickiego w zalewie octowej i wędzone, szare kluchy ziemniaczane, kotlety (siekane z ognia), bigos, smalec domowy, różne sałatki, przetwory z żurawiny i wiśni, a także lemoniadę naturalną i piwo brodnickie, które oferujemy w pijalni czekolady na zamku w Brodnicy. Z pijalni do Berlina przywieźliśmy także: czekoladę na gorąco, czekolady smakowe, kombinację likierów, czekolady z likierami.
Promocja regionu
- Oprócz różnych specjałów z naszej kuchni na Grüne Woche 2020 przygotowaliśmy także liczne materiały reklamowe i foldery w języku niemieckim, które dotyczą zamku w Brodnicy, Zajazdu przy kominku z naciskiem na potrawy ujęte w certyfikacie naszej regionalnej sieci Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze, będącej częścią Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego. Sporo się tu dzieje, a na efekty musimy poczekać – dodaje Zbigniew Raniszewski.
W myśl zasady „nieobecni nie mają racji” cieszymy się z reprezentacji powiatu na tych liczących się w świecie Targach. Właścicielom Zajazdu życzymy sukcesu.
Tekst Wiesława Kusztal
Fot. Zbigniew Raniszewski
Napisz komentarz
Komentarze