Strucla z makiem

  • 13.01.2020, 11:01
Strucla z makiem

Jest to tradycyjne ciasto świąteczne, które może wydawać się trudne w przygotowaniu, ale gdy krok po kroku postąpimy zgodnie z przepisem powinno się udać. Warto spróbować.

Składniki 
- 400 g  mąki
- 50 g drożdży
- 250 g masła
- 1  jajko
- 2  żółtka
- 1 szklanka  śmietany
- 1 - cukier waniliowy
- 1 łyżka  cukru

Masa makowa
- 500 g  maku
- ½ l  mleka
- 20 g  drożdży
- 1 łyżka  mąki kartoflanej
- 1 łyżka  marmolady
- 1 łyżka - bułki tartej
- 1 białko
- 1  jajko
- 1  cukier waniliowy
- 200 g cukru pudru
- 2 łyżki miodu
-  100 g  migdałów
- 100 g rodzynków z koniaku

Opis przygotowania:
Mąkę przesiać, wysiekać z ciepłym masłem. Do drożdży dodać cukier, rozetrzeć, wymieszać ze śmietaną (powinna mieć temperaturę pokojową). Połączyć z mąką i masłem, następnie dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.

Przygotować nadzienie. Mak zalać gorącym mlekiem, odstawić na ½ godziny. Następnie przecedzić i 2 razy przepuścić przez maszynkę. Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać mak i wszystkie pozostałe składniki. Wymieszać na jednolitą masę.

Gdy ciasto wyrośnie, wyrabiać tak długo, aż zacznie odchodzić od stolnicy, od dłoni. Podzielić na 2 części (z podanych proporcji wyjdą 2 makowce). Rozwałkować. Posmarować białkiem, nałożyć masę makową. Zwinąć podobnie, jak roladę. Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C, 50 minut.

Po upieczeniu makowce polukrować (sok z cytryny wymieszany z cukrem pudrem - ile zabierze). Lukier można posypać makiem.
 

Podziel się:

Oceń:

Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.


Pozostałe