Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
piątek, 19 kwietnia 2024 12:17
Reklama

Faszerowana ryba w galarecie

Faszerowana ryba w galarecie

Proponuję do tego dania przygotować różne sosy na zimno np. sos tatarski, lub majonezowo-czosnkowy wymieszany z koncentratem pomidorowym.

Składniki:

- 70 – 80 dag filetów z morskiej ryby (najlepszy jest dorsz bez skóry ale mogą być też inne ryby),

- duża cebula,

- 2 jaja,

- spora garść rodzynek,

- 3/4 szklanki tartej bułki sól, pieprz.

Na wywar:

- włoszczyzna,

- mały liść laurowy,

- 5 ziaren pieprzu

- 5 ziaren ziela angielskiego

Potrzebne jest też opakowanie aptecznej gazy wielkości 50 cm na 1 m

 

Na galaretę:

- opakowanie żelatyny wieprzowej w proszku w ilości przeznaczonej na 2 litry płynu. W lecie można dodać więcej żelatyny.

Do przybrania galarety:

- winogrona, lub kawałek ugotowanej marchwi

 

Przygotowanie:

W rynience do gotowania ryb lub w szerokim garnku umieścić włoszczyznę, wlać 3 litry wody, dodać ziarna pieprzu i ziela angielskiego oraz liść laurowy, sól do smaku i gotować przynajmniej 15 minut.

Rybę umyć, pokroić na kawałki i zemleć w maszynce do mięsa wraz z obraną i pokrojoną na kawałki cebulą.

Do mielonej ryby dodać jaja, tartą bułkę i wyrobić bardzo dokładnie. Dodać następnie rodzynki, sól i pieprz i jeszcze raz wyrobić masę.

Płat gazy ułożyć na dużej desce do mięsa i złożyć na pół, tak aby powstał płat 50 na 50 cm . Wyłożyć na gazę masę rybną, uformować wałek takiej długości, aby zmieścił się on w garnku lub rynience. Owinąć wałek masy rybnej w taki sposób, aby podczas gotowania masa nie wydostawała się z gazy.

Wałek z rybą włożyć ostrożnie do wrzącego wywaru i gotować około 30 – 40 minut na minimalnym ogniu, sprawdzić w trakcie gotowania smak wywaru i ewentualnie doprawić do smaku. Można dosłodzić w razie potrzeby.

Po ugotowaniu pozostawić rybę w wywarze aż do całkowitego wystygnięcia. Zdjąć ostrożnie gazę a rybę pokroić ostrym nożem na jednakowej grubości (1 – 1,5 cm) plastry. Wywar przecedzić przez durszlak. Pozostawić jedynie 2 litry wywaru.

Wywar zagotować, dodać żelatynę i mieszając rozpuścić ją. Odstawić do ostudzenia.

Plastry ryby ułożyć na głębszym półmisku, przybrać np. winogronami, połówkami plasterków jaj na twardo i ewentualnie pokrojoną na małe kawałeczki ugotowaną marchewką. Wstawić do lodówki. Tężejącą galaretą zalać ochłodzoną rybę i wstawić do lodówki do zastygnięcia.

Moja rada: galaretę przed chłodzeniem można sklarować, przy pomocy rozbełtanego białka.

Ważna podpowiedź, która ułatwi pracę - z masy rybnej zamiast zawijanego w gazę wałka, można przygotować klopsiki i gotować je w wywarze przez chwilę, w zależności od wielkości. Dalej postępować jak podałam wyżej.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
News will be here
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 09.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 08.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 07.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 07.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklama
Reklama