Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
czwartek, 28 marca 2024 16:24
Reklama

Paszteciki krucho drożdżowe z pieczarkami

Paszteciki krucho drożdżowe z pieczarkami

Wiem, wiem - można kupić gotowe. Ale te zrobione w domu będą smaczniejsze i z pewnością świeższe i bez chemii. Zachęcam do samodzielnego ich przygotowania. Zwłaszcza w świątecznym menu znajdą uznanie wśród gości i domowników. Jeśli wcześniej przygotujemy wszystkie składniki ich zrobienie nie będzie czasochłonne.

Składniki na farsz:

- ok. 60 dag świeżych białych pieczarek

- 1 duża cebula

- 1 łyżki śmietany

- 1 -2 łyżki bułki tartej

- sól, pieprz

- masło klarowane, lub olej do smażenia

Ciasto:

- 50 g świeżych drożdży

- 1 łyżka cukru

- ok.1/2 kg do 65 dag mąki pszenne

- szczypta soli (ok. ½ łyżeczki)

- 25 dag zimnego masła

- 2 -3 łyżki gęstej dobrej śmietany

- 3 jajka

- białko do posmarowania pasztecików

Sposób wykonania:

Pieczarki pokroić w drobną kostkę, lub zetrzeć na tarce na plastry. Na głębokiej patelni rozgrzać olej i zeszklić na nim posiekaną cebulę.

Dodać pieczarki i smażyć tak długo aż odparuje cała woda z pieczarek. Doprawić solą i pieprzem. W miseczce wymieszać śmietanę i bułkę tartą. Wlać do pieczarek i smażyć jeszcze krótką chwilę, żeby farsz zgęstniał. Odstawić.

 

Drożdże rozetrzeć z cukrem i odstawić, żeby zrobiły się płynne.

Przesianą mąkę wymieszać z solą. Dodać zimne masło i dokładnie rozetrzeć palcami, tak żeby nie było dużych grudek.

Wlać śmietanę, drożdże, jajka i zagnieć gładkie ciasto.

 

Na posypanym mąką blacie rozwałkować ciasto na prostokąt (ok. 53 x 45 cm) i pokroić na 4 pasy. Na każdy pas nałożyć farsz i zawinąć w ciasny rulon. Ułożyć łączeniem do dołu i lekko spłaszczyć. Posmarować roztrzepanym białkiem.

Tępą stroną noża zrobić kratkę na powierzchni rulonów (nóż obtoczyć w mące, żeby się nie lepił do ciasta). Następnie ostrą stroną noża pokroić na ukośne paszteciki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C, do czasu aż będą rumiane (15-30 minut).

Moja rada: dla lepszego smaku można do smażenia pieczarek dodać namoczone wcześniej w małej ilości wody (wodę też wlać) i pokrojone drobno 2-3 suszone grzyby.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 09.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 08.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 07.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 07.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklama
Reklama