Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
środa, 24 kwietnia 2024 12:16
Reklama

Przetworów czas - suszenie, mrożenie i pasteryzowanie

Przetworów czas - suszenie, mrożenie i pasteryzowanie

Mimo że sklepowe półki uginają się pod ciężarem różnorodnych słoików  i puszek z przetworami z owoców i warzyw,  i kuszą nas kolorowymi naklejkami, ja zachęcam do przygotowywania zapasów własnoręcznie. Wczesną jesienią świeże owoce i warzywa mamy na wyciągnięcie ręki. Zerwiemy je w swoich  lub zaprzyjaźnionych warzywnikach i sadach, albo kupimy na targowiskach. Jest kilka sposobów na zatrzymanie lata w  owocach, warzywach, czy ziołach. Podobno wśród gospodyń najpopularniejsze w ostatnim czasie  stało się mrożenie. Dopiero na drugim miejscu jest pasteryzowanie i suszenie. Jednak ja dziś zajmę się pasteryzowaniem, które w kuchniach naszych babć i mam wiodło prym. Dzięki tej metodzie  giną bakterie i grzyby, co pozwala na dłuższe przechowywanie zbiorów. Z myślą o aromatycznych zupach i sosach  zajmę się przygotowaniem przetworów z pomidorów.

Od razu informuję, że przeważnie nie ściągam skóry z pomidorów, gdyż uważam, że skórka daje aromat i witaminy.

Składniki:

- 3 kg dojrzałych pomidorów
- 7-9 słoików z zakrętkami o poj. ok. 400 ml.
- kilka listków świeżej bazylii - niekoniecznie

Przygotowanie:

Słoiki i zakrętki po dokładnym umyciu wyparzam w zmywarce, albo w garnku z wrzątkiem , czy w piekarniku z parą. Pomidory dokładnie myję, kroję na ćwiartki, jeśli są duże, to kroję na mniejsze części i jeśli są,  to usuwam twarde rdzenie. Pokrojone pomidory układam w słoikach dociskając łyżką, aż puszczą sok, który całkowicie zakryje kawałki pomidorów. Zostawiam około 2 cm od brzegu słoika. Na wierzch kładę  2-3 listki bazylii. Zakręcam słoiki.

Wstawiam słoiki do gara z wodą, sięgającą do wysokości ok. ¾ słoików.  Do zagotowania daję mocny gaz, potem zmniejszam do średniego i pasteryzuję słoiki ok. 20-25 min. Słoiki można zostawić w garnku, lub wyjąć do ostudzenia. Opisać podając datę.  Gotowe. Wynieść do spiżarni.

 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
News will be here
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 09.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 08.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 07.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 07.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklama
News will be here
Reklama