Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
środa, 24 kwietnia 2024 10:25
Reklama

Pieczeń wołowa w ciemnym sosie

Pieczeń wołowa w ciemnym sosie

Wołowina to temat niełatwy dla osób rozpoczynających swoją kulinarną przygodę. Ale jak już nabierze się doświadczenia w jej przyrządzaniu, to potrafi dostarczyć wielu wspaniałych doznań smakowych. Źle przygotowana może być twarda jak zelówka, albo sucha jak wiór. Mimo, że w ostatnim czasie wołowina została potępiona, a jedzenie jej uznano za szkodliwe dla naszego zdrowia, to uważam, że nie ma co popadać w skrajności i całkowicie rezygnować z wołowiny. Prawda jak zwykle leży gdzieś pośrodku. Możemy jeść czerwone mięso, ale nie za często. Wybierając w sklepie wołowinę zwracajmy uwagę na kolor mięsa. Mięso z młodej sztuki ma jasny kolor i przerośnięte jest jasnym tłuszczem. Te od starszych zwierząt mają ciemny kolor i charakterystyczny, ciemno-żółty kolor tłuszczu. Takie mięso nie będzie smakowitym kęskiem.


Składniki:

- około 70 dkg wołowej ligawy
- 2-3 większe cebule
- 2 średnie ząbki czosnku
- sól, pieprz - do smaku
- 1 średni liść laurowy
- 2-4 ziarna ziela angielskiego
- 2-3 suszone grzyby
- olej rzepakowy do obsmażenia
- szklanka bulionu warzywnego lub rosołu

Przygotowanie:
Mięso opłukać w zimnej wodzie i osuszyć papierowym ręcznikiem. Obsmażyć w całości ze wszystkich stron na mocno rozgrzanym oleju, do lekkiego zrumienienia. Mięso wyjąć, odstawić na kilkanaście minut, a następnie pokroić na plastry o grubości 1-1,5 cm.

Na pozostałym tłuszczu podsmażyć cebulę pokrojoną w piórka oraz ząbek czosnku pokrojony w grubsze plasterki.

Podsmażoną lekko cebulę i czosnek odsunąć na bok i na dnie garnka poukładać plastry mięsa. Przykryć je cebulą i czosnkiem, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Wlać płyn. Zmniejszyć ogień do minimum, przykryć garnek i dusić prawie do miękkości - około 30-60 minut.

Pod koniec duszenia dodać pozostały czosnek, pokrojony w plasterki. Mięso posolić i przyprawić świeżo zmielonym pieprzem.

Sosu w zasadzie nie trzeba niczym zagęszczać, gdyż podczas duszenia cebula i czosnek rozpadną się. Po wyjęciu mięsa, jeśli lubimy sosy gładkie,  można  sos zblendować lub przetrzeć przez sito.

Podawać z kaszą lub kluskami np. śląskimi i z buraczkami.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 09.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 08.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 07.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 07.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklama
Reklama