Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
czwartek, 25 kwietnia 2024 17:05
Reklama

Z czym łączyć zioła?

Z czym łączyć zioła?

Jadalne zioła w naszej kuchni pojawiają się coraz częściej. Kupujemy je w sklepach, często też uprawiamy w ogrodach, czy na parapetach. Zioła są składnicą olejków eterycznych. Dodane do potrawy poprawiają jej smak. Wiele z nich posiada również własności lecznicze. Na ich bazie powstaje wiele leków. W ostatnim czasie wraca moda na ich stosowanie. Dzisiaj przedstawiam zbiór popularnych u nas ziół i propozycje ich łączenia w kolejności: z mięsem, rybami i warzywami.

Bazylia
baranina, wieprzowina, cielęcina, indyczka, smażone ryby śródziemnomorskie, skorupiaki, małże, groch, marchew, ziemniaki, kapusta, czosnek, pomidory, sałata

Czosnek niedźwiedzi
mięso grillowane, mięso wędzone, pieczony drób, królik, smażone ryby słodkowodne, raki, groch, grzyby, ziemniaki, pomidory, sałata

Cząber ogrodowy
wieprzowina, baranina, mięso mielone, podroby, indyczka, kaczka, królik, smażone ryby śródziemnomorskie (węgorz, makrela), fasolka szparagowa i nasiona, warzywa strączkowe, grzyby, ziemniaki, pomidory

Estragon
cielęcina, baranina smażona, podroby, farsz do pieczonego królika, gotowana ryba, skorupiaki, groch, ogórki, grzyby, sałata, pomidory

Kolendra
ragoût, mięso mielone, drób gotowany, pieczony i smażony, królik, całe ryby (pieczone w folii), skorupiaki, warzywa strączkowe, warzywa kapustne, korzeniowe i czosnkowe, papryka, ogórek

Koper
baranina, wołowina gotowana i smażona, ragoût drobiowe, pieczeń z zająca, gotowana i marynowana ryba, skorupiaki, małże, fasolka szparagowa, ogórek, ziemniaki, grzyby

Liść laurowy
mięso smażone, pieczeń, jednogarnkowe dania, smażony i pieczony drób, ryby gotowane i smażone, ryba marynowana, warzywa strączkowe, marchew, ziemniaki, kapusta

Lubczyk
wieprzowina, baranina, wołowina gotowana, mięso mielone, drób, królik, rosół, pieczone w całości ryby (nadziewane), warzywa strączkowe, ziemniaki, warzywa kapustne, korzeniowe i czosnkowe

Majeranek
mięso smażone, mięso wędzone, podroby, mięso mielone, pieczeń z indyczki, gęś, kaczka, smażona dziczyzna, śledź, łosoś, flądra, raki, małże, fasolka szparagowa, warzywa strączkowe, warzywa kapustne, ziemniaki, grzyby

Melisa
ragoût cielęce i z baraniny, pieczony drób (nadzienie), gotowana ryba w folii, skorupiaki, fasolka szparagowa, papryka, sałata, 

Mięta zielona
baranina, mięso wołowe gotowane, mięso mielone, pieczony drób (nadzienie), pieczone ryby śródziemnomorskie, skorupiaki, ogórki, warzywa strączkowe, warzywa czosnkowe, marchew, papryka

Oregano
mięso z grilla, steki, mięso mielone, drób pieczony i z grilla, pieczone ryby śródziemnomorskie, małże, bakłażan, warzywa czosnkowe, papryka, pomidor, cukinia, rosół

Nać pietruszki
mięso smażone, mięso krótko pieczone, mięso mielone, pieczony drób (nadzienie), królik, pieczone ryby śródziemnomorskie, małże, warzywa czosnkowe i korzeniowe, ziemniaki, papryka, grzyby, pomidory, sałata

Rozmaryn
mięso z grilla, pieczeń i ragoût, podroby, pieczony drób, królik, węgorz, pieczone ryby śródziemnomorskie, scampi
fasolka szparagowa, warzywa kapustne i czosnkowe, ziemniaki, grzyby, pomidory, cukinia

Rzeżucha, rukiew wodna
mięso z grilla (masło ziołowe), pieczony drób (nadzienie), gotowana ryba, ryba z grilla, groch, ziemniaki, grzyby, sałata

Szałwia
cielęcina, baranina, wieprzowina, mięso z grilla, pieczony drób, królik, dzik, węgorz, smażone ryby śródziemnomorskie, małże, warzywa strączkowe, ziemniaki, warzywa kapustne i korzeniowe

Szczypiorek
mięso gotowane i smażone, mięso mielone, drób gotowany i smażony, gotowana ryba, ryba w folii, skorupiaki, małże, warzywa, strączkowe, warzywa kapustne, czosnkowe i korzeniowe, papryka, grzyby

Tymianek
mięso smażone, mięso z grilla i wędzone, podroby, mięso mielone, drób i dziczyzna wszelkiego rodzaju, węgorz, karp, marynowana ryba, skorupiaki, małże, warzywa strączkowe, warzywa kapustne, czosnkowe i korzeniowe, papryka, grzyby


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Katarzyna S. 05.09.2019 11:27
Znakomita podpowiedź. Ziola w kuchni są niezastąpione. Na oknie w kuchni (latem na tarasie) mam duży zielnik i codziennie z niego korzystam.

Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 09.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 08.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 07.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 07.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklama
News will be here
Reklama