Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
piątek, 29 marca 2024 13:09
Reklama

Zupa krem z ciecierzycy

Zupa krem z ciecierzycy

Trochę zapomniane zupy wracają do łask. Jeszcze do niedawna mówiono, że zupy  nic dobrego nie wnoszą  do naszej diety, że są zwykłymi zamulaczami i tyle. Nic bardziej nieprawdziwego.  Zupy potrafią być nie tylko pożywne, ale i zdrowe.  Np. proponowana dziś zupa z soczewicy czerwonej. Soczewica ma wiele wartości odżywczych w tym właściwości zdrowotnych. Przede wszystkim zawiera ona dużo białka, które może być alternatywą dla tego pochodzącego od  zwierząt. Jest  również  bardzo bogatym źródłem  niezbędnego dla prawidłowej pracy serca potasu i potrzebnego  kobieto ciężarnym  kwasu foliowego. I wiele innych.

Składniki na około 2 porcje zupy:
- 50 g czerwonej soczewicy
- 500 g świeżych pomidorów lub 1 puszka krojonych
- 500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1-2  łyżki klarowanego masła
- przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka przyprawy curry w proszku, 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1/4 szklanki śmietanki 30 proc.
- 2 łyżki posiekanej zieleniny np. bazylii lub kolendry lub natki pietruszki

Przygotowanie:
W garnku na maśle klarowanym  zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszając smażyć jeszcze przez minutę. Ostrożnie, aby czosnku nie przypalić. Będzie nieprzyjemnie gorzki. Dodać suchą soczewicę, przyprawy i wymieszać. Podsmażyć przez chwilę. Wlać bulion i zagotować. Przykryć i gotować do miękkości soczewicy przez ok. 10 -15 minut. Następnie dodać obrane i pokrojone w kostkę pomidory (wraz z sokiem i nasionami) lub krojone pomidory z puszki i gotować przez ok. 10 minut pod uchyloną pokrywą, od czasu do czasu zamieszać. W tym czasie, w razie potrzeby, doprawić solą i pieprzem. Odstawić z ognia i zmiksować . Miksowanie można sobie odpuścić.  Teraz można, ale nie trzeba, wymieszać ze śmietanką oraz posiekaną zieleniną.

Moja rada: ja do tak przygotowanej zupy krem podałam  ciasteczka francuskie z łososiem wędzonym. Można też na wierzchu zupy zrobić kleksa ze śmietany.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 09.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 08.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 07.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 07.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklama
Reklama