Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
piątek, 19 kwietnia 2024 05:28
Reklama

Filet z indyka na patelni

Filet z indyka na patelni

Dziś podpowiadam co podać na świąteczny obiad. Będzie smacznie, lekko i zdrowo. Ponadto taki obiad nie wymaga długiego stania przy kuchni.

Składniki
-  1/2 kg fileta z indyka  ( ta niższa część)
- 3 ząbki czosnku
- 1 kieliszek (ok. 100 ml) białego wytrawnego wina - opcjonalnie
- 1 łyżka  masła
- słodka i ostra papryka w proszku, sól, pieprz
- zioła  do wyboru, może być kilka: estragon,  rozmaryn, tymianek, odrobina mięty, oregano, liść laurowy, majeranek
- papier do pieczenia ciasta

Sposób przygotowania
Filet z indyka umyć i osuszyć. Ząbki czosnku, przecisnąć przez praskę i wymieszać z solą, pieprzem, ostrą i słodką papryką (po 1/4 łyżeczki) i z innymi przyprawami,  Tę mieszankę włożyć do foliowej torebki ze strunowym zamkiem, ewentualnie wlać wino, dodać mięso. Zamknąć torebkę i dokładnie wmasować przyprawy w mięso.  Torebkę z mięsem włożyć do lodówki na minimum 2 godziny, najlepiej na całą noc.  Mięso, przed pieczeniem wyjąć z lodówki  na ok. ½ godz. Przed pieczeniem. Przygotować  odpowiedniej wielkości papier do pieczenia, tak, aby dało się zrobić z niego szczelną paczuszkę. Papier posmarować cieniutką warstwą masła. Mięso szczelnie zapakować w papier.  Rozgrzać solidnie patelnię o grubym dnie i z każdej strony po ok. 2 minuty obsmażyć mięso. Zmniejszyć temperaturę na piecu (ma być tylko delikatne mruganie) i dusić pod przykryciem ok. ½ godz. Obracając ze dwa razy paczuszkę z mięsem. Po wyłączeniu pieca pozostawić mięso jeszcze kilka, kilkanaście minut do lekkiego ostygnięcia. Otworzyć paczkę i sprawdzić czy mięso jest dopieczone. W środku powinno być lekko różowe. Pokroić w skośne plastry. Podawać z ryżem z warzywami i np. z rzymską sałatą smażoną na maśle czosnkowym. Ryż można polać sosem z mięsa.

Moja rada: tak przygotowane mięso będzie doskonałe na zimno. Przygotowując cały filet z indyka, proces duszenia trzeba wydłużyć.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 09.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 08.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 07.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 07.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklama
Reklama