Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
wtorek, 23 kwietnia 2024 11:58
Reklama

Zupa jarzynowa z kaszą pęczak

Zupa jarzynowa z kaszą pęczak

Powoli kończy się sezon na sycące zupy. Uważam jednak, że jeszcze nie raz tej  wiosny zawitają chłody, a wraz z nimi ochota na  rozgrzewającą zupę. Dziś polecam  bogatą w witaminy zupę jarzynową ze zdrową  i pożywną kaszą pęczak.  
 
Składniki:
- 1 średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 małe  korzenie pietruszki
- 2 duże  marchewki
- ok. 2  ziemniaki
- kawałek pora
- ¼, lub mniejsza  część selera
- masło klarowane do podsmażenia cebuli
- 1,5-2 litry bulionu mięsnego lub wody
- sól i pieprz do smaku
- 1 liść laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- ok. 2 szklanki ugotowanego pęczaku

Sposób przygotowania:
Cebulę por i czosnek obrać i pokroić w  kostkę, lub plasterki. Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki umyć i obrać. Warzywa pokroić w mniejsze kawałki. W garnku rozgrzać  2 łyżki  masła klarowanego, lub oleju. Włożyć cebulę, por i czosnek , podsmażyć. Dodać pokrojone warzywa i chwilę razem smażyć. Następnie  wlać bulion lub wodę, dodać  listek laurowy i ziele, przykryć i gotować  aż warzywa  pawie zmiękną, czyli ok 10-15 minut.

Po tym czasie wyłączyć  gaz, trzeba  dać  zupie czas na nabranie smaku i  lekko przestygnąć.  Wyjąć  ziele angielskie i listek laurowy. Miksować  na gładki krem. Doprawić solą i dużą szczyptą pieprzu. Do zupy dodać uprzednio ugotowaną kaszę pęczak. Zagotować. Gotową zupę wlać  na talerze i posypać  natką pietruszki. 

Moja rada:  zupy nie musimy miksować, a kaszę  możemy gotować razem z warzywami. Trzeba  4-5 łyżek kaszy opłukać  i zalać zimną wodą na godzinę-dwie przed gotowaniem zupy. Następnie odcedzić i  włożyć do gotującej się wody.   Pokrojone w kostkę  warzywa  i przyprawy dodać w połowie gotowania kaszy.
 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
News will be here
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 09.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 08.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 07.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 07.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklama
News will be here
Reklama