Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
wtorek, 19 marca 2024 05:06
Reklama

Rolada kokosowa   

Rolada kokosowa   

Ze słodkości dziś proponuję  biszkopt  z kremem zwinięty w roladę. Wykonanie tego ciasta pochłonie trochę czasu, ale efekt końcowy wynagrodzi  nam czas poświęcony na jego przygotowanie.

Składniki na biszkopt:
- 3 duże jajka
- 50 g drobnego cukru do wypieków
- 40 g mąki pszennej
- 40 g skrobi (mąki) ziemniaczanej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia- opcjonalnie
- szczypta soli

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtku i dalej ubijać.

Mąki przesiać z proszkiem. Dodać do ubitej masy i delikatnie wymieszać szpatułką, by piana nie 'siadła'.

Blachę prostokątną o niewysokich brzegach (o wymiarach 43 x 28 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier wyłożyć masę, wyrównać.

Przygotować lniany ręczniczek kuchennym, oprószyć drobnym cukrem. 

Blaszkę z ciastem włożyć do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni C i piec przez około 12 minut. Wyjąć z piekarnika, odwrócić do góry dnem, ciasto przełożyć na lniany ręczniczek kuchenny, usunąć papier do pieczenia. Następnie roladę zwinąć wzdłuż dłuższego boku (razem z ręcznikiem), odstawić do ostudzenia. 

Krem kokosowy:
- 500 g serka mascarpone
- 250 ml śmietanki kokosowej 22 proc. 
- 3/4 szklanki wiórków kokosowych
- 1 łyżka likieru kokosowego
- 3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:
- płatki kokosowe, do posypania
- cukier puder, do oprószenia

Wszystkie składniki powinny być schłodzone.

Wykonanie:
Wszystkie składniki na krem kokosowy umieścić w misie miksera i zmiksować, pod sam koniec miksowania dodając wiórki kokosowe. Nie miksować zbyt długo, tylko do połączenia się składników.
Zamiast śmietanki kokosowej można wykorzystać mleko kokosowe: schłodzone mleko ostrożnie wyjąć z lodówki, odwrócić puszkę dnem do góry, otworzyć, wodę kokosową przelać do osobnego naczynia (nie będzie nam potrzebna w przepisie). Z puszki wyjąć pozostałą gęstą śmietankę kokosową, wykorzystać ją do przyrządzenia kremu. 

Wykonanie:
Wystudzoną roladę odwinąć, usunąć ręcznik. Na biszkopt wyłożyć krem. Zwinąć w taki sam sposób, jak była zwinięta rolada wraz z ręczniczkiem, czyli wzdłuż dłuższego boku. Schłodzić w lodówce przez minimum 4 godziny. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem, obsypać płatkami kokosowymi. Przechowywać w lodówce.
 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 09.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 08.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 07.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 07.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklama
Reklama