Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
czwartek, 25 kwietnia 2024 02:01
Reklama

Polędwiczki wieprzowe z suszonymi śliwkami

Polędwiczki wieprzowe z suszonymi śliwkami

Dzisiejsza propozycja to dość wykwintne danie. Powstało ono z inspiracji kuchnią francuską, która według mnie należy do kuchni o wyrafinowanych smakach. To w niej łączenie wieprzowiny z ziołami i suszonymi owocami, w tym śliwkami,  należy do klasycznych połączeń smaków.

Składniki:
 
- ok 75 dag polędwiczek wieprzowych
- 4 dag masła + 1 łyżka oleju
- 1 posiekana cebula
- 1-2 liście laurowe
- gałązka tymianku
- ok szklanki bulionu wołowego
- 200 ml śmietanki
- 200  ml białego wytrawnego wina
- kilkanaście śliwek suszonych 
- sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
 
Polędwiczki trybujemy i kroimy na plastry o grubości 2 cm. Na patelni topimy masło, wlewamy olej i na średnim ogniu przysmażamy na nich mięso - po około 3- 5 minut z każdej strony. Zrumienione plastry przekładamy na talerz i przykrywamy. Na pozostałym tłuszczu przysmażamy posiekaną cebulę, liść laurowy i tymianek. Po ok. 5 minutach wlewamy wino. Redukujemy je do objętości około jednej łyżki stołowej. Następnie na patelnię wlewamy bulion i dusimy wszystko przez 15- 20 minut. Dodajemy śmietanę i śliwki i trzymamy na niedużym ogniu jeszcze przez ok.10 minut, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy polędwiczki, mieszamy całość i zostawiamy na ogniu jeszcze na 2-3 minuty.
Moja rada: tak przyrządzone mięso doskonale smakuje z kluskami kładzionymi  lub z ziemniakami pieczonymi w ziołach.
 
 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 09.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 08.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 07.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 07.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklama
Reklama