Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
wtorek, 19 marca 2024 07:27
Reklama

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

To danie, które w wielu domach także musi znaleźć się na stole podczas wieczerzy wigilijnej. Pierogi można przygotować wcześniej. Zamrozić ułożone pojedynczo na tacce, a potem przełożyć do woreczka i do zamrażarki. Przed podaniem, bez rozmrażania ugotować, wkładając je na wrzątek.

Składniki:
- 1 kg mąk
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka miękkiego masła
- 3 łyżki oleju
- 2,5 szklanki gorącej wody
- 1/2 kg kapusty kiszonej
- 100 g suszonych grzybów
- 1 cebula
- 1 liść laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- pieprz

Przygotowanie:

Farsz
Grzyby włożyć do wysokiego naczynia i zalać wodą. Odstawić na kilka godzin. Namoczone grzyby wyjmujemy z wody, w której się moczyły, nie wylewamy jej  i drobno siekamy. Cebulę kroimy w piórka i szklimy na łyżce oleju. Kapustę kiszoną drobno siekamy. Jeśli jest bardzo kwaśna, przekładamy ją do durszlaka i przepłukujemy zimną wodą. Kapustę przekładamy do garnka, dodajemy grzyby i cebulę. Do garnka wlewamy wodę, w której moczyły się grzyby, a następnie jeśli trzeba dolewamy czystej wody, tyle, żeby kapusta się nie przypalała. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i przyprawiamy do smaku pieprzem i solą. Całość gotujemy na wolnym ogniu, aż kapusta zmięknie, około 60 minut, mieszając od czasu do czasu. Gdy kapusta zmięknie, jeśli trzeba odcedzamy ją z nadmiaru wody i odstawiamy do ostygnięcia.

Ciasto
Na stolnicę wysypać mąkę wymieszaną z solą. W środku zrobić dołek, wbić jajko, dodać łyżkę miękkiego masła i 2 łyżki oleju. Łyżką wymieszać wszystkie składniki, zagarniając mąkę z brzegów do środka. Następnie stopniowo dolać około 1,5 szklanki  gorącej wody i wyrabiać ciasto, aż stanie się elastyczne. Podczas wyrabiania nie należy dosypywać mąki, lecz wyrabiać je tak długo, aż przestanie kleić się do rąk. Zostawić ciasto na ok. 15 min., aby odpoczęło.
Ciasto wyłożyć na stolnicę i rozwałkować na grubość około 1-2 mm. Ciasta nie należy podsypywać mąką, lecz co kilka ruchów wałka należy je odkleić i odwrócić. Z rozwałkowanego ciasta wyciąć kółka, na każde nakładać łyżeczkę farszu i sklejać brzegi, formując pierogi.
W dużym garnku zagotować osoloną wodę i partiami gotować pierogi. Gdy pierogi wypływają na wierzch, wyjąć je łyżką cedzakową i odłożyć na półmisek. Podawać z cebulką podsmażoną na oleju.

Moja rada: ja farsz przygotowuję z kapusty świeżej i kiszonej.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 09.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 08.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 07.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 07.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklama
Reklama