Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
wtorek, 19 marca 2024 09:50
Reklama

Makowiec drożdżowy, strucla z makiem

Makowiec drożdżowy, strucla z makiem

Drożdżowa strucla z makiem, wielu z nas chyba najbardziej kojarzy się z wigilijnym ciastem. Jest z nią trochę zachodu, ale warto. Ta domowa, zawsze wygra ze sklepową, nafaszerowaną ulepszaczami i  przeważnie upieczoną na długo przed świętami.

Składniki:

Ciasto:
- 3,5 szklanki mąki pszennej
- 180 ml ciepłego mleka
-150 g rozpuszczonego masła
-6 żółtek
- 45 g świeżych drożdży
- 6 łyżek cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- 1,5 łyżki wódki lub spirytusu

Masa makowa:
- 50 dag maku suchego
- 15 dag cukru
- 10 dag rodzynków
- 5 dag orzechów włoskich (posiekanych)
- 3 łyżki miodu
- kilka kropel olejku migdałowego
- 1 łyżeczka cynamonu- opcjonalnie
- skórka pomarańczowa kandyzowana
- 6 białek

Przygotowanie:
Drożdże pokruszyć do małej miseczki, dodać 3 łyżki cukru, ciepłe mleko i kilka łyżek mąki. Delikatnie wymieszać. Grudki są dopuszczalne. Odstawić w ciepłe miejsce aż masa zacznie rosnąć ok.15 min. Do miski wsypać mąkę i pozostałe składniki, na końcu wlać zawartość miseczki i rozpuszczone masło. Zagnieść ciasto ręcznie, lub hakiem w robocie. Dla mniej wprawionych: po dodaniu mokrych składników mieszać widelcem, aż połączą się na tyle, że można zacząć wyrabiać ręką. Wyrobić ciasto na jednolitą lśniącą masę. Zagniecione ciasto przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na około  godzinę, aż podwoi swoją objętość.

Masa makowa
Mak zalać wrzątkiem i parzyć do momentu aż da się rozetrzeć w palcach. Wymieszać.  Odcedzić. Ja kładę podwójnie złożoną gazę na sito i odlewam wodę. Mak przepuścić przez maszynkę. Można 3 razy, ja mielę 2 razy. Wszystkie składniki na masę makową przełożyć do rondla i dobrze podgrzać, aby wszystkie składniki się połączyły. Na końcu dodać ubite białka z jajek. Wymieszać delikatnie. Ciasto drożdżowe podzielić na 3 mniej więcej jednakowe kulki. Pierwszą z nich rozwałkować na prostokąt (ok. 3mm). Wyłożyć 1/3 masy makowej. Wyrównać powierzchnię łopatką.


Struclę zwinąć, zaczynając od dłuższego boku.
Arkusz papieru do pieczenia cieniutko posmarować olejem. Położyć struclę i zawinąć papier 2 razy, tak aby było ok. 1 cm luzu od góry. Postąpić tak samo w przypadku pozostałych 2 strucli. Po zawinięciu ciast w papier, warto odstawić strucle na ok.15 minut do lekkiego wyrośnięcia, po czym wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec 35-40 min. Wierzch można polukrować i udekorować kandyzowaną skórką pomarańczową.
Moja rada: ja ciasta nie wałkuję, tylko bezpośrednio na papierze do pieczenia rozciągam dłońmi. Potem całość zwijam i gotowe. Nie ma problemu z przekładaniem surowej strucli.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 09.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 08.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 07.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 07.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklama
Reklama