Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
wtorek, 19 marca 2024 12:40
Reklama

Gicz jagnięca

Gicz jagnięca

Mięso młodych jagniąt nieco zapomniany smakołyk, powoli wraca na nasze stoły. Jagnięcina w wielu krajach uchodzi za prawdziwy przysmak. Jest podstawowym składnikiem  w kuchniach śródziemnomorskich czy bliskowschodnich. W Polsce, choć w ostatnich latach jej spożycie wzrosło,  to w dalszym ciągu spożywamy jej stosunkowo mało, choć nasza jagnięcina, zwłaszcza podhalańska, słynie z niepowtarzalnego smaku, a także cennych właściwości odżywczych. Może warto, choćby z okazji świąt  wprowadzić ją czasem do jadłospisu? O gicz jagnięcą i w ogóle jagnięcinę trzeba trochę powalczyć w sklepach, ale warto i to ze względu na walory smakowe, jak i wartości odżywcze.

Składniki:
- 4 gicze jagnięce (każda o wadze około 250 g)
- 4 ząbki czosnku
- 1 cytryna
- 1 łyżka suszonego, lub kilka gałązek świeżego rozmarynu
- kilka owoców jałowca Prymat
- 50 ml śmietany
- sól,
-pieprz czarny świeżo mielony do smaku

Przygotowanie:

Oczyszczone gicze umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Przygotować marynatę. W moździerzu zetrzeć sól, jałowiec, czosnek i  rozmaryn. Dodać oliwę i olej dokładnie całość wymieszać. Marynatę  starannie wetrzeć  w mięso. Gicze obłożyć, plastrami cytryny, uprzednio dokładnie wyszorowanej. Odstawić do lodówki  na 2-3 godziny, najlepiej na noc, aby mięso wchłonęło aromat przypraw i nabrało kruchości. Wyjąć z lodówki. Po około 20 minutach, jak mięso złapie pokojową temperaturę gicze zawinąć dokładnie w papier do pieczenia. Piekarnik nagrzać do   temperatury 140 stopni C. Gicze piec przez około 1 godzinę.
Mięso wyjąć z piekarnika i przełożyć na talerz. Odstawić aby uspokoić soki.  Powstały z pieczenia sos zredukować i zabielić odrobiną śmietany. Gicz odwinąć z papieru polać sosem i podawać z ziemniakami purre, lub z kluseczkami oraz aromatycznymi buraczkami.

Moja rada: oprócz giczy jagnięcych w ten sam sposób można przygotować również cały udziec jagnięcy lub łopatkę.  Będą jednak w zależności od wagi wymagały dłuższego pieczenia.

 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 09.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 08.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 07.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 07.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklama
Reklama