Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
piątek, 19 kwietnia 2024 09:37
Reklama

Zupa z fasolki szparagowej   

Zupa z fasolki szparagowej   

Ta zupa to klasyka wśród warzywnych zup. Delikatna, zdrowa i lekka z żółtej, lub zielonej  fasolki szparagowej. Jest to dość popularna zupa na różne sposoby gotowana w wielu domach. Jedni kroją drobno, inni dodają lubczyk, czy cząber, jeszcze inni lekko słodzą i zakwaszają. U mnie ta zupa także występuje w różnych wersjach. Przeważnie zabielam śmietaną. Ale nigdy nie zakwaszam jej octem. Samą fasolkę gotuję krótko, aby była jędrna i chrupiąca, a zupa musi  lekko pachnieć cząbrem. W ramach urozmaicenia, czasami dodaję kawałek wędzonego boczku, innym razem dodaję  szczyptę  kurkumy. 

Składniki
-  ok.1/2 kg fasolki szparagowej (może być z mrożonki)
-  2 marchewki
- kawałek selera
- pietruszka
- gałązka lubczyku
- 4-6 ziemniaków
- ok. 2,5  litra wody
- łyżka posiekanej natki pietruszki - opcjonalnie
-1/2 - ¾ szklanki kwaśnej śmietany do zup (18 proc.)

Przygotowanie:

Wszystkie składniki dokładnie myję i kroję na odpowiednie części. Zagotowuję wodę z suszonymi ziołami, jeśli są świeżę dodaję je  pod koniec gotowania zupy. Jeśli warzywa i ziemniaki są młode wrzucam do garnka prawie jednocześnie. Najpierw  marchewkę, pietruszkę  i seler, za chwilę ziemniaki, a na końcu młodą  fasolkę. Gotuję przez kilka minut. Czas gotowania zależy od gatunku warzyw i od wielkości na jakie zostały pokrojone. W czasie gotowania najlepiej sprawdzić, czy są wystarczająco miękkie. Powinny pozostać chrupkie. Nie rozgotowane. Dodaję poszatkowane, świeże zioła. Gotową już zupę zaprawiam dobrą  kwaśną śmietaną. Aby się nie zważyła  stopniowo ją hartuję. Nie wlewam śmietany bezpośrednio do garnka z gorącą zupą, ale do osobnej miseczki odlewam  nieco gorącej zupy i powoli dodaję  śmietanę ciągle mieszając. Dopiero tak przygotowaną dodaję do zupy w garnku i mieszam. Zabieloną zupę odstawiam z gazu. Na końcu można jeszcze dodać  posiekaną natkę pietruszki.

Moja rada: zupa będzie pożywniejsza, jeśli ugotujemy ją na drobiowych skrzydełkach. Jeśli natomiast chcemy aby zupa była rzadsza i lżejsza nie dodajemy ziemniaków.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
News will be here
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 09.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 08.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 07.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 07.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklama
News will be here
Reklama