Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
czwartek, 25 kwietnia 2024 14:42
Reklama

Aromatyczny boczek

Aromatyczny boczek

Szczególnie teraz, latem, często  narzekamy na jakość i smak wędlin. Mają za wiele konserwantów, są słone, a poza tym wszystkie smakują podobnie. Zachęcam do przygotowania  smacznej domowej wędliny. Dziś bez większego trudu, na stoiskach mięsnych,  w ladach chłodniczych znajdziemy ładnie przerośnięty, chudy boczek. Idealny do pieczenia. Nie bójmy się chudego boczku. Często w kiełbasach tłuszczu jest o wiele więcej. Poza tym podczas pieczenia bardzo dużo tłuszczu wytopi się. A jeśli po lekkim przestudzeniu położymy go na kratce, aby tłuszcz swobodnie ściekał, to będzie już super.

Składniki:
- 60 dag -3/4 kg chudego boczku ze skórą
- 3-4 kwaskowate jabłka
- cebula
Marynata:
- 2-3 łyżki oleju
- 1/2 szklanki soku jabłkowego
- majeranek
- sól, pieprz

Przygotowanie:
Boczek, jeśli potrzeba opalić, lub ogolić,  umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. 2-3 łyżki oleju wymieszać z 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu i łyżeczką majeranku. Boczek zalać marynatą. Dłońmi wmasować marynatę w mięso. Przykryć, odłożyć do lodówki na co najmniej 12 godz. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Jabłka umyć, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Boczek przełożyć do żaroodpornego naczynia. Obłożyć piórkami cebuli i cząstkami jabłek. Polać sokiem jabłkowym, przykryć, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180st. Piec pod przykryciem mniej więcej godzinę. Zdjąć pokrywę, po czym piec boczek kolejne 10-15 min, aż się ładnie zrumieni. Upieczony i przestudzony pokroić w plastry, podawać razem z pieczonymi jabłkami i ze świeżo startym chrzanem.
Tak przyrządzony boczek od czasu do czasu można też zjeść z ziemniaczkami puree i z sezonową surówką na obiad.

 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 09.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 08.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 07.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 07.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklama
Reklama