Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
piątek, 19 kwietnia 2024 03:03
Reklama

Sałatka ziemniaczana z sosem winegret

Sałatka ziemniaczana z sosem winegret

Składniki:
- ok. ¾ kg ziemniaków sałatkowych, typu A
- 15-20 czarnych oliwek bez pestek
- 1 czubata łyżka drobnych kaparów z zalewy lub taka sama ilość posiekanych kaparów tzw. „jabłuszek”
-  6-8 filecików anchois
-  ½ pęczka grubego szczypioru
- sól do gotowania
Sos winegret
- 150 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego /nie oliwy!/
- 60 ml octu z białego wina
- 2-3 średnie ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 3-4 pełne łyżki posiekanej natki
- 4 -6 filecików anchois
- ½  łyżeczki, lub do smaku cukru

Przygotowanie:
Ziemniaki umyć, pozostawić je w łupinkach, zalać w garnku wrzątkiem, posolić i gotować około 20 minut, czyli tyle aby ziemniaki były miękkie, ale się nie porozpadały. Dlatego ważne jest by wybrać ziemniaki sałatkowe, twarde i zwarte. Po pokrojeniu nie rozsypią się, a wchłoną sos. Ziemniaki odcedzić i pozostawić do odparowania. Poczekać do czasu,  gdy ostygną na tyle, by dały się wziąć w rękę i nie parzyły. Ściągnąć z nich skórkę i kroić wzdłuż na pół, następnie na plasterki. Jeśli są duże ziemniaki, można je pokroić w ćwierć plasterki. Oliwki kroimy wzdłuż na ćwiartki. Małe kapary zostawiamy w całości. Jeśli używamy dużych kaparów, tzw. „jabłuszek”, kroimy je na mniejsze kawałki, wielkością podobne do drobnych kaparów. Szczypior drobno posiekać, tak samo postępujemy z filecikami - sikamy je jak najdrobniej. Wszystkie elementy sałatki można wymieszać razem, albo zrobić to bardziej elegancko i położyć warstwami. Na dno salaterki wlać dwie łyżki sosu, włożyć trochę ziemniaków i lekko wymieszać, nie muszą być całe pokryte. Posypać je częścią oliwek, szczypioru, kaparów i posiekanych filecików anchois. Znowu kilka łyżeczek sosu, ziemniaki, kapary, szczypior, oliwki… i tak do wykończenia składników. Wierzch można ozdobić  filecikiem, kaparem i oliwką. Wstawić salaterkę do lodówki i zostawić na ok. 3-4 godzin, do pełnego połączenia smaków. Tak przyrządzone ziemniaki idealnie pasują do ryby smażonej i gotowanej, a także  do delikatnych białych mięs z kurczaka i indyka. Smakują też z wołowym stekiem oraz do wódeczki czy zimnego piwa.

Moja rada: ja nie dodaję kaparów, gdyż nie przepadam za ich smakiem. W to miejsce wkręcam grubo zmielony, czarny pieprz.

 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 09.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 08.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 07.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 07.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklama
Reklama