Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
środa, 24 kwietnia 2024 09:28
Reklama

Koktajl krewetkowy

Koktajl krewetkowy

Krewetki i inne frutti di mare znajdują w Polsce coraz więcej zwolenników. Jadamy je chętnie w sałatkach w daniach na ciepło i jako dodatki do ryb, czy mięs. Dziś proponuję krewetki na ostro z dodatkiem sosu tabasco.

Koktajl z krewetkami możemy podać np. na letnią kolację lub jako przystawkę. Szczególnie teraz,  letnią porą, tak przygotowane danie, dobrze schłodzone, ładnie podane przypadnie do gustu niejednemu smakoszowi. Poniższe składniki są tylko moją propozycją. Możemy je wzbogacić o własne smaki.
Składniki:
- ok. 45 dag krewetek, dużych, oczyszczonych nie gotowanych
- 1/3  szklanki  koncentratu pomidorowego
- 1/3 szklanki najlepiej domowego  majonezu
- 1-2 łyżki  soku z limonki, świeżo wyciśniętego
-  sos  tabasco  do smaku, ja dodałam ½ łyżeczki od herbaty
- 1-2 młode cukinie - opcjonalnie
- kilka marynowanych pomidorków koktajlowych
-  kiełki (ostre w smaku)
-  kilka czarnych oliwek

dodatkowo: limonka, pokrojona na cząstki, chipsy z tortilli i ewentualnie awokado

Przygotowanie:
Krewetki (po całkowitym rozmrożeniu, jeśli używamy mrożonych) wrzucić do osolonej, wrzącej wody. Gotować około półtorej  minuty. W zależności od wielkości krewetek może trzeba będzie nieco wydłużyć czas gotowania. Krewetki mają pozostać jędrne, ale nie surowe. Z kolei zbyt długie gotowanie spowoduje, że będą gumowate. Po ugotowaniu przełożyć je do wody z lodem, żeby się schłodziły. Odcedzić i osuszyć na ręczniku jednorazowym
Cukinię po dokładnym umyciu i osuszeniu pokroić wzdłuż w niezbyt grube plastry, lekko osolić i oprószyć granulowanym czosnkiem . Pozostawić na około 10 minut. Po tym czasie odsączyć z powstałego soku i lekko podsmażyć na patelni grillowej. Ketchup wymieszać z sokiem z limonki, tabasco i oliwą. Do sosu dodać kolendrę, opłukaną pod zimną wodą i posiekaną.

Wersja I bez cukinii:
Krewetki, pomidorki, ewentualnie pokrojone w kostkę awokado, przekrojone na pół oliwki włożyć do przezroczystych pucharków, lub miseczek. Całość polać sosem. Na wierzch położyć pomidorki i kiełki.

Wersja II:
Na talerzu ułożyć 1-2 plastry grillowanej cukinii, na to krewetki i pozostałe składniki. Całość delikatnie polać sosem. Na wierzch posypać kiełki.

Moja rada: do podanych wyżej składników można dodać pokrojonego w kostkę ananasa z zalewy. Podawać schłodzone.

 

 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 09.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 08.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 07.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 07.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklama
Reklama